Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 20:46 - ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ НА КОГНИТИВНАТА ПСИХОЛОГИЯ
Автор: wizardsblog Категория: Хоби   
Прочетен: 3283 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2009 13:16


В няколко поста ще  представя труда на проф.Герчева,отнасящ се за когнитивната психология и типовете възприятие:

Изследването на проблемите на познанието е област в психологията, която навлиза още от философските учения, т.е. това е един от основните проблеми с който се занимава и философията.

Едни от основните въпроси на които учените са се опитали да отговорят са въпросите свързани с това – Може ли човек да притежава обективни, адекватни знания за света от една страна и от друга, ако това е така то – Какви са механизмите с които човек познава света. Когато тези въпроси стават и едни от основните въпроси в психологическата наука, тогава освен теоретични идеи учените се опитват да създадат и методи, с които експериментално да бъдат изследвани тези проблеми. Ето защо в рамките на психологията се създават, както теории отнасящи се до изследването на същността на познанието, така и експериментални факти, които дават основание да бъдат обосновани различни закономерности.

Изследването на проблемите на познанието в психологията са и първите експериментално проучени психологически факти. Основание за това твърдение ни дава факта, че в лабораторията на Вундт се изследва експериментално точно процеса на усещане, който е най-елементарния познавателен процес.

Значимостта на проблемите на познанието провокират провеждането на много психологически експериментални проучвания. Това дава основание през 70те години да се създаде специална психологическа школа, учените в която обобщават резултатите от изследването на познанието, създават нови хипотези, които се проверяват и в днешно време.

Основен предмет на изследване в рамките на когнитивната психология е познанието като процес на обработка на информацията постъпваща в съзнанието, в мозъка, нейното съхраняване и адекватно възпроизвеждане, т.е. прилагане в практиката на хората. В този смисъл основните психични процеси, които се изследват в рамките на тази школа са:

Усещане

Възприятие *

Представа

Мислене *

Въображение

Внимание *

Памет *

Реч

            Представите и въображението трудно подлежат на изследване. Те са с най-слаби позиции и се разглеждат в рамките на паметта.

....следва продължение...
 
Труда е разработен от проф.Герчева!



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wizardsblog
Категория: Технологии
Прочетен: 309549
Постинги: 90
Коментари: 190
Гласове: 4551
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930