Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 22:28 - ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРЕДСТАВАТА КАТО ПСИХИЧЕН ПОЗНАВАТЕЛЕН ПРОЦЕС
Автор: wizardsblog Категория: Хоби   
Прочетен: 4002 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2009 22:29


При усещането и възприятието, за да възникне някакво действие имаме непосредствено въздействие. Те са първични психични процеси.

Представата е първият вторичен психичен процес при който нямаме непосредствено въздействие върху нашата сетивно система. Тук имаме опосредствен опит. Представата е процес намиращ се на границата между първичните и вторичните психични процеси, както при усещането, което е на границата между психичното и физиологичното.

I.                Същност.

Представата е познавателен психичен процес, който се състои в отражението на различните характеристики на обектите, явленията, хората, които са въздействали непосредствено върху някоя от сетивните системи в миналото, но не присъстват (стимулите) в момента на възникването на представата (но някога тези стимули са ни въздействали пряко). Например – представете си моята врата, без да сте я виждали – това е въображение, но ако си представите вашата врата – това е представа.

II.                Основни характеристики на представните образи.

Œ При представните образи се нарушават много често отражението на характеристиките на обектите. Например – форма, големина, броя на частите, силата на въздействие на дразнителя, качествените характеристики. Пример – представете си стълбите на хода на университета, сега кажете колко са на брой, какъв цвят имат; представете си обедно слънце – защо не премигвате.

При представните образи е възможно отделянето на фигурата от фона. Например – вижте тази кофа и се помъчете да възприемете само нея без фона – не става; сега си представете вашето легло – виждате само него без фона.

Ž Представите се характеризират с панорамност на образите докато при възприятието е невъзможно поради ограниченията на зрителната система (комбинация от представа и въображение – университета с неговия покрив – може да изградим панорамен образ).

Обобщеност – някои изследователи делят представите на две групи

  единични представи – възпроизвеждане на точно определен предмет, който някога сме виждали – нарисувайте стол – изследваното лице рисува своя любим домашен стол.

  общи представи


...част от труда на проф.Герчева-"Основни проблеми на когнитивната психология"...следва продължение....






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wizardsblog
Категория: Технологии
Прочетен: 309644
Постинги: 90
Коментари: 190
Гласове: 4551
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930