Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 12:12 - Позитивното мислене
Автор: wizardsblog Категория: Хоби   
Прочетен: 4487 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 15.04.2010 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Копи/пейст без да се зачудвам особено-темата е интересна и написана  добре :)

ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ от Omikron на 12.09.2007 20:04

Нашето мислене определя поведението ни.

Истински интелигентния човек се познава по това как приема неблагоприятните обстоятелства. Жизнените битки са еднакви за всички: несъгласия, конфликти, компромиси. Тези, които разглеждат проблемите като естествен спътник на човешкия род и не измерват щастието с отсъствието на проблеми, са интелигентни. За да се научим да се владеем ни е необходимо ново мислене. Съществуват широко разпространени житейски версии, които са дълбоко залегнали в нашата оценъчна система. Става дума за пречещи форми на мислене и поведение, които без да е необходимо, често ни поставят в стресово състояние. Тези лоши навици (погрешни връзки) са като дупки в нашата самооценка.

        ЧОВЕК САМ СЕ ПРАВИ НЕЩАСТЕН С МИСЛИТЕ, КОИТО ТАИ ЗА ХОРАТА ИЛИ НЕЩАТА В ЖИВОТА СИ.

Щастието или нещастието на човек не зависи нито от мястото, което заема, нито от работата му, нито от общественото му положение.Мисълта е, която го прави щастлив или нещастен (позитивен или негативен).Вашето състояние се определя от това, което мислите за нещата, от вашите разбирания.

        Пример:

        Млад начинаещ бизнесмен непрекъснато се измъчва поради това, че шефът му го смята за глупав. Той е много нещастен, защото шефът му има лошо мнение за него. Но ако не знаеше, че шефът му го смята за глупав, щеше ли той да се чувства нещастен?Не. Защото човек не може да е нещастен поради нещо, което не знае. Следователно той се измъчва не от от това, което шефът му мисли за него, а от това, което самият той мисли. Той вярва, че това, което мисли някой друг е по-важно от това, което мисли самият той.

        Извод:

      Ние сме постоянно в диалог със себе си. Оценяваме, сравняваме, мислим, наблюдаваме. Това е постоянна дискусия за това, което става вътре в нас. Не определени събития са гнетящи, а начинът,по който реагираме на тях, т.е. вътрешните ни монолози, нашата интерпретация на фактите, а не самия факт.

        В много случаи реакциите ни са съвсем нерационални, прибързани заключения, определен тип реакции. Ядосваме се за неща, които не могат да се променят. Тогава сме подложени на силен стрес. Схемата е следната:

Събитие: А -> Мисли, които поражда: В ->  Поведение (чувства): С

Например:

                А – паяк на стената

                В – “паяците са отвратителни животни”

                С – Уф! Каква гадост!

 

        Хората възприемат ситуацията едностранчиво, защото предварителният им опит и предразсъдъци им пречат. Това са така наречените отрицателни автоматизми. Обидните наименования и реакциите на определени сигнали също са производни от нашия минал опит.

        Една от причините за стреса е нашето отрицателно мислене. За съжаление ние твърде често насочваме цялото си внимание към нерадостните страни на живота, към застрашаващото и обезпокояващото. Ние не сме научени да мислим в алтернативи, да се освободим и да се наслаждаваме на положителните моменти.

        Позитивното мислене означава да мислим и да говорим за нещата, които искаме, а не за тези,които не искаме. Всеки път, когато казваме “не искам” и “не мога”използваме негативна мисъл, мислим точно обратното на това, което искаме.Хубаво е да избягваме фрази като: “Това ме съсипва”, “Не мога да се справя”,“Измъчва ме”, “Причинява ми главоболие”, “Нямам време” и т.н. Положителното мислене е свързано със самоувереността, с убедеността, че можем да решаваме проблемите на всекидневието си по-добре. Позитивното мислене е сигнал затова, че самите ние се възприемаме по-добре, че създаваме по-добри отношения с другите хора. Когато човек мисли позитивно, придобива нагласа към конструктивни действия. Типични формулировки на позитивно мислене са:

        “С това ще се справя”

        “Имам доверие в себе си”

        “Това го мога”

        “Това ми доставя удоволствие”

        “Чувствам се добре”

Позитивно мислещия човек възприема положително себе си и другите; убеден е, че това, което има като реална цел ще го постигне; доверява се на собствените си сили; цени това, което прави и не изпитва страх при ежедневните препятствия.

За да придобием позитивно мислене трябва да се упражняваме на него. Ето и няколко варианта как да го направим:

 

Формулирайте отрицателни и положителни мисли от следните събития:

-        Не ми се обаждат по телефона в определено време...

-        В училище най-добрата ми приятелка се прави, че не ме вижда...

-        Гласът на баща ми звучи необичайно по телефона...

-        Един приятел не ми се обади за рождения ми ден

-        Откривам у приятелката си телефонния номер на гаджето ми...

 

Преформулирайте негативни мисли в позитивни. Например:

        “Провалям се във всичко”

        “Не успях в опита си да започна тази работа, но научих каква грешка не трябва да допускам и имам по-големи шансове при следващия си опит”

 

        “Той ме мрази,затова не ми говореше”

        “Явно е имал някакви тревоги, затова не ми обърна внимание”

 

        “Аз съм непопулярна и отбягвана”

        “Бих искала да съм приятелка със Силвия и Бистра, но не съм сигурна дали те ме искат за приятелка”

 

Намиране на алтернативи. Това умение цели да елиминира чувството ни набезпомощност пред проблема.

 

bglog.net/psychology/14615


Тагове:   мислене,


Гласувай:
6
01. panazea - Да , аз съм непрекъснато щастлива ,
15.04.2010 12:19
защото не ми пука , кокво мислят за мен!
Знам , че съм върхът!
Шефовете много труд употребиха , да ме извадят от това ми състояние , ама с техните злобни забележки - не успяха! Горките! Те са нещастни!
Привет за теб!
цитирай
2. haralanov - Не приемам т.нар. позитивизъм
15.04.2010 16:59
В Политиката един от най-отвратителните шмекери,които ни призоваваха ,,да мислим по един позитивен начин,, беше Крадлив дедо.Подобни нахъсвания са нездравословни и издават други намерения на изричащият ги.Бог е създал човекът мислещо същество да бъде!Със свои колебания и съмнения!И това е толкова хубаво!,,Позитивното мислене,, е похват на т.нар.позитивистки школи в психологията.Те са американски и общото при тях е да внушат на човека непрекъснатото повтаряне,че всичко е ОК.Че всичко е под контрол.Това е дълбоко противоестествено.Все едно да почине твой близък човек и аз да ти кажа:Карай,голяма работа,какво толкова е станало!!!Сам разбираш,че това граничи с цинизъм и безчувственост!Щом нещо те измъчва,значи има причина за това!И не е внушение!Бъди здрав!
цитирай
3. tanyarisemova - :)
15.04.2010 19:57
Щастливият човек не е човек в определени обстоятелства, а по скоро човек с определен начин на виждане.
цитирай
4. tanyarisemova - нещо извън постинга, но важно и моля за разпространение
15.04.2010 19:58
По повод
24 май – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
и откриването на комплекс „Свети Николско училище”

сдружение „Свищов-минало, настояще, бъдеще”
обявява

ученически конкурс за написване на есе
на следните теми:

1. Учителят Христаки Павлович и неговото „Свети Николско училище”
2. „Свищовското училище е главно
сос наука оно е славно” (Йордан Хаджиконстантинов-Джинот)
3. „А ти, малко градче Свищов… пръскай от тебе във всички
околни градове светлината на просветата!” (Антон Цанков)
4 .„На книга да учат, добро да сполучат”(Иван Вазов)
5. Моето училище-вчера, днес, утре

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас. Задължително условие е есето да е авторско, да е написано на български език в Word формат, до 4 стандартни номерирани страници, в шрифт Times New Roman 12, двустранно изравнен. Есето трябва да включва информация за историята на образователното дело в Свищов, първите училища, дарители, учители и техните ученици.
На първата страница, без да бъде номерирана, участниците трябва да посочат избраната от тях тема, както и следните лични данни –трите си имена, училище, клас и класен ръководител, телефон за връзка и e-mail.
Есетата трябва да бъдат представени най-късно до 14 май 2010 г. на адрес: град Свищов, ул. „Цар Освободител №3”, стоматологичен кабинет на д-р Иван Динков-председател на сдружението или на e-mail st.nikolsko.school.complex@gmail.com
Имената на наградените автори ще бъдат обявени на 21 май (петък) от 17.30 ч. в комплекс „Свети Николско училище”, намиращо се на ул.” Тодор Хрулев” №2


Настоящият проект се реализира благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
цитирай
5. wizardsblog - panazea
15.04.2010 22:56
Никой не може да ти внуши по никакъв повод и начин,че не си толкова добра,колкото мислиш или колкото би ти се искало-едва ли и това е целта на хората около теб-по-скоро не могат да овладеят завистта си-тяхната нестабилност в емоционално отношение ги подтиска и искат всички около тях да са нещастни-типичното поведение на депресиран егоист-щом аз съм зле и светът трябва да е зле също.Хич да не ти пука-животът е за да се живее-дали си готин и позитивен човек зависи изцяло и само от самата теб :)))
Поздрави :))
цитирай
6. wizardsblog - haralanov
15.04.2010 23:05
Приятелю,извини ме,но още в самото начало на коментара си показа,че асоциираш една чисто поведенческа тема с политика-да вярно е-политиката е из основи психология,но няма нищо лошо в позитивното мислене-прав си за Америка-там всички си повтарят,че всичко е ОК и са една доволна консуматорска нация-40% от която ходи на психотерапевти и пие разни боламочи,за да убие неосъзнатата причина за вътрешно притеснение и неудовлетвореност.Причината затова поне според мен е простичка-консуматора е човек,който трябва да консумира все повече и повече-до момента, в който всичко и всички му омръзнат..става му скучно,напрегнато-мисли,че има проблем(по принцип необосновано) и това го депресира.Все пак в Америка един от най-печелившите бизнеси след оръжейния е фармацевтичния-това са все факти от настоящето,но това не прави темата ми про-американска или про-политическа или про-дедовска...просто ми се стори интересно да споделя как на мен ми е по-лесно да се справя със собствените моментни слабости-разчитам на позитивизма,защото за него за разлика от песимизма,все още не е доказано,че вреди :)))
Иначе съм си твърд реалист по принцип,но и това омръзва на моменти :))
цитирай
7. wizardsblog - tanyarisemova
15.04.2010 23:07
Определен начин на виждане<=>Определен начин на мислене :))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wizardsblog
Категория: Технологии
Прочетен: 219651
Постинги: 90
Коментари: 190
Гласове: 4345
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31