Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2012 01:34 - Въпроси, въпроси и пак въпросиииии...
Автор: wizardsblog Категория: Хоби   
Прочетен: 2134 Коментари: 2 Гласове:
3



Обичам въпросите, особено обичам риторичните, придават някаква важност на обстановката, някакво различно ниво. Въпросите без отговор ли...онези с отворен край, не ги обичам особено, но пък не ги пренебрегвам, третирам ги наравно с останалите.
Та ето и някои от въпросите...

Как се превръщаме от вдъхновение в раздразнение?
Защо в стремежа си да помогнем на всички за всичко губим собствената си идентичност...или просто променяме собствената си посока, сами...по свое желание, с идеята,че поемаме чужда отговорност и вземаме решения вместо "слабите"? Или просто "отваряме очите" на слепите морално и емоционално хора и си мислим, че изгарящата бяла светлина на злободневието, което ни заобикаля няма да ги ослепи отново...?! Не е ли по-добре да си живеят слепи и щастливи в блаженното си незнание и отрицание...?
Какъв е проблема на това общество?
Защо се избиваме, защо инкриминираме същността си, заличавайки волевата нужда от търсене на собствена перспектива и свобода с идеята да бъдем полезни на хора, които смятат, че нямат нужда от това?!
Това ли е лицето на изгубената кауза?!
В това ли намираме катарзиса, който заслужаваме за щастието, което така и не ни се е случило, но се чувстваме длъжни да платим за него?

Започването от нулата май се превърна в моя специалност...май дори от доста по-ниско, но това всъщност ми харесва?!
Търсейки и чувствайки, грешах и обичах, но не съм живял напразно...
Достойно ли е да казваме истината право в очите...нашата истина, светлината на нашия път?!
Или е по-достойно да се крием зад собственото си накърнено достойнство и да се надяваме да не стигаме до сериозните разговори, отлагайки ги
за момента, в който всичко се превърне в неизбежна непоправимост?
Колко точно се страхуваме, зависи от нас самите...но неосъзнавайки границите на собствената си ограниченост, рискуваме да изживеем живота си в страхове...нашите собствени, онези които таим дълбоко в душите си и не желаем да изкараме на слънце...слънцето на познанието, на фактите, на сухата нематериална обективност, но защо не го правим?
Заслужава ли си всичко това и ако да какъв е смисъла?!
Как времето ще излекува болка, която не съществува?
Защо обвиняваме добрите хора за добрината им и ги наричаме жертви, затова че не са получили  в отговор същото? Нима това не е техния избор...нима това не правилно?
Защо изобщо някой трябва да чака отплата за нещо?!
Защо наричаме "съдба" резултата от собствените си грешки?

Много въпроси, един отговор - човек трябва да обича...по възможност да обича и себе си от време навреме...егоистично нали?



Гласувай:
3



1. amandag - Егоистично, но факт. Раздавайки се ...
04.12.2012 00:32
Егоистично, но факт. Раздавайки се на другите не оставяме много за себе си и се самозабравяме, докато не дойде един хубав момент, в който с всеки изминал жест на доброта към някого не получаваме нищо, но нямам предвид да получим от отсрещната страна жест отправен към нас, а някаква нотка на уважение или признателност за стореното (поне на мен това ми в достатъчно). След като дойде този момент сами разбираме, че е по-добре да обичаме и уважаваме себе си и след това да дадем на останалите, което в крайна сметка ни прави от една страна егоисти. Друг е въпросът до къде стига егоизма при всеки един човек. Трудно е да се намери границата между така нареченият тук "егоист" и онзи егоист, който всъщност гледа само на него да му е добре и той е винаги в центъра на вниманието.
цитирай
2. wizardsblog - Привет! В текста по-горе не го...
05.12.2012 02:16
Привет!
В текста по-горе не говоря само и единствено за краен алтруизъм и ответната реакция на краен егоизъм у личността, а по-скоро за баланса между тези две "сили".
Основната идея се крие в безсмислеността на самите постъпки, в които някои хора намираме смисъла на самоотвержното себераздаване, без чувство на лична мяра, запленени от възможността да бъдем приятелски потупани по рамото и наградени с усмивка пред строя :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wizardsblog
Категория: Технологии
Прочетен: 309004
Постинги: 90
Коментари: 190
Гласове: 4551
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031