Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 09:57 - Шефът на централна банка на САЩ е най-опасен в света
Автор: wizardsblog Категория: Новини   
Прочетен: 2394 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 24.10.2011 14:31


За пръв път някой посочи недвусмислено основният причинител на проблеми на финансовите пазари и основен първоизточник на кризата по целия свят...


Източник dnes.bg
www.dnes.bg/redakcia/2011/02/16/shefyt-na-centralna-banka-na-sasht-e-nai-opasen-v-sveta.111370,play

 

Шефът на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке е най-опасният човек на планетата, много по-опасен, отколкото Хосни Мубарак, управлявалият 30 години диктатор на Египет, някога е бил. Диктатурата на Бернанке е монетарна и ще предизвика задаващия се трети финансов колапс на 21-ви век, пише в коментар за Wall Street Journal колумнистът на изданието Пол Б. Фарел.

Този икономически терор скоро ще свърши. Точно както Мубарак беше сляп за икономическите и социални нужди на народа си, Бернанке е сляп за наследството на лесните пари – богатите стават супербогати, средната класа е обречена на стагнация, а бедните са оставени да преживяват с трохи.

Още едно предупреждение, в Египет също имаше сериозен дисбаланс при разпределението на богатството. Бернанке е последният егоманиак от историята на раздуващия се от 30 години дисбаланс на богатството в Америка. Сега най-богатите 1% от американците вече притежават 23% от богатството на Америка, при „едва“ 9% през 1981 г.

Управленската идеология на Бернанке е кулминация на една 30-годишна икономическа война, която обхваща „Рейгъномиката“, служеща на супербогатите, токсичната преданост на бившия шеф на Фед Алън Грийнспан към Уолстрийт, екстремните капиталистически догми на Айн Ранд и опасните спасителни инициативи на двама финансови министри, Хенри Полсън и Тимъти Гайтнър – троянски коне, служещи на Уолстрийт и подкопаващи правителството отвътре.

От 1981 г. тази монетарна диктатура е причинила огромни щети, систематично е саботирала демокрацията, капитализма и американската мечта и в същото време е помагала за възхода на най-опасния нов враг на САЩ – Китай.

Когато Обама преназначи Бернанке преди няколко години, Николас Талеб, авторът на пророческата за много икономисти книга “The Black Swan” (Черният лебед), публикувана през 2007 г., беше шокиран. В книгата си Талеб предупреждава за „tail“ рисковете – екстремни пазарни флуктуации, наречени от него „черни лебеди“, които не могат да бъдат предвидени от конвенционалните вероятностни модели, използвани на Уолстрийт.

„Бернанке дори не съзнава, че не разбира как работят нещата“, казва Талеб. „Неговите икономически методи са толкова неадекватни, че пред тях, заклинанията на знахарите изглеждат емпирично доказани и научно обосновани“.

Нарекохме Бернанке „Капитанът на Титаник“ с предупреждението, че той създава условията за третия финансов колапс на 21 век – по-лош от спукването на dotcom балона през 2000 г. и кредитната криза от 2008 г., взети заедно.

Както управлението на египетския диктатор, режимът на Бернанке върви към своя край. Това обаче няма да е „черен лебед“, защото никой не може да твърди, че не вижда идването на новата катастрофа. В интервю за списание Time Томас Хьониг, президент на Федералния резерв в Канзас Сити, отправя 10 предупреждения за икономическото бъдеще на САЩ.

Инфлацията при суровините скоро ще сложи край на диктатурата на Фед
Накратко, глобалната инфлация на цените на суровините може скоро да сложи край на саморазрушителния американски икономически терор на лесните пари и, което е по-важно, да сложи край на 30-годишната „монетарна диктатура“ на Фед.

Диктатурата на централната банка разрушава демокрацията в САЩ

Пътят към оздравяване на реалната икономика не минава през вливането на ликвидност във финансовата система, което насърчава мегабанките да се впускат във високорискови спекулации. Създаването на здрав икономически фундамент е свързано с насърчаването на спестяванията, които създават инвестиции, които от своя страна създават добре работещи бизнеси, които наемат служители и плащат дивиденти, което води до още спестявания и още инвестиции, казва Хьониг.

Почти нулевите лихвени проценти означават по-богати банки, по-бедни данъкоплатци и финансов колапс
Чрез запазването на лихвените проценти близо до нулата за неограничено дълъг период от време Фед иска от тези, които пестят, да продължават да субсидират тези, които взимат кредити. Какъв е смисълът тогава да се пести и инвестира, пита икономистът.

Лесните пари раздуват нов спекулативен балон, който ще се спука скоро

„Така се получават балони“, предупреждава Хьониг. „Рязкото повишаване на цена на земята и енергията са недвусмислени признаци за това, че наоколо има твърде много пари. Когато влеете такава ликвидност в системата, тя трябва да отиде някъде“. Но докато Фед задържа лихвените проценти близо до нулата, лесните пари няма да бъдат вложени в спестявания. Вместо това „парите започват да преследват активи с по-висока доходност като земя, акции и енергийни суровини. Когато това се случи, цената на активите продължава и продължава да нараства, докато изведнъж балонът се спука и имаме нов финансов колапс.“


Нарцистичната илюзия на Бернанке за мощта на валутната политика

Фед има твърде много власт, казва Хьониг. Валутната политика се приема като решение на все повече и повече икономически проблеми. Тя беше използвана за справяне с всяка нова криза – сривове на фондовия пазар, рецесии, dot-com балона, атаките от 11 септември, войната в Ирак и финансовия колапс от 2008 г. „Хората започнаха да вярват, че просто трябва да разхлабиш лихвените проценти и всичко ще се оправи, а именно това води до тези балони“.

Лесните пари ще предизвикат световна инфлация и нов финансов колапс

„Серията от събития, която доведе до излязлата извън контрол инфлация от 1979 г., започна още през средата на 60-те години. Това е дълъг период“, казва Хьониг. Лесните пари преследват висока възвращаемост по цял свят - в Бразилия и Китай например. Хьониг предупреждава, че „инфлацията се повишава рязко. През последната година глобалните цени на храните са нараснали с 25% и много страни са започнали да трупат запаси от суровини“.

Политиката на Фед служи на богатите и унищожава американската мечта

Като застава зад банкерите на Уолстрийт, със своята монетарна диктатура Бернанке създава предпоставки за класова война в Америка: „Най-бедните 60% от американските домакинства харчат 12% от доходите си само за енергия, в сравнение с едва 3% от 10-те процента най-богати,“ посочва Хьониг. „Инфлацията е толкова нечестна.

Това е най-регресивният вид данък, който можете да наложите на хората. С него подкопавате покупателната способност на бедните и тези с фиксирани доходи. Хората, които имат пари и знаят как да пестят, печелят от това“, допълва той.

Фед не научи нищо от кризата през 2008 г.

„Америка не научи нищо от кризата. Правителството продължава да се усмихва на Уолстрийт. Вместо да раздроби финансовите гиганти, чието хазартно поведение смачка икономиката, правителството позволи на най-големите банки да станат дори още по-големи и сега те преяждат с лесни пари“, посочва той.

Пазарна икономика? Това е шега, лобисти с много пари управляват Америка

След Savings and Loan кризата през 80-те години в затвора попаднаха 3800 банкери. Този път Уолстрийт ограби почти всички и му се размина. Хьониг пита къде „са наказаните за провала“. „Ние нямаме пазарна икономика. Американският капитализъм е шуробаджанашки капитализъм, който се свежда до това кой познаваш и колко голямо е дарението, което правиш за партията“, допълва той.

Америка трябва да сложи край на лесните пари

На въпрос какво Хьониг би направил като президент на Фед той отговаря – високи лихви по спестяванията, нисък ливъридж, силна валута, както и правилото, въведено след Голямата депресия, известно като Глас-Стийгъл, което забранява на търговските банки да извършват високорискови операции. Той също би опитал да понижи държавния дълг и да стимулира производството, въпреки че признава, че това няма да е лесно, тъй като безболезнен подход към решаването на тези проблеми няма.




Гласувай:
3



1. haralanov - Бен Бернанке е най-опасният човек на планетата
17.02.2011 19:31
Повече от преувеличено ми се струва подобно твърдение...
Поздрави!
цитирай
2. wizardsblog - haralanov
14.03.2011 08:44
Привет!
Съгласен съм, че заглавието е малко про-Майкълмуровско, но има изключително много истина в написаното в материала.
Истината е, че целия свят знае кой причини до голяма степен финансовата криза-много просто, когато най-силната икономика в света представлява огромен, раздуван с времето балон, нормално е щом се появи някой с игла да го спука или просто той да се спука от само себе си, понеже вече е доста натежал от собственото си тегло, а стените му не са железни-все пак е балон :)))
Не съм специалист в областта на финансите, но е очевадно и за по-малката ми сестра, че няма как да хвърляш милиарди долари във войни зад граница и да очакваш спекулациите със собствената ти валута да напълни хазната ти-нереално е...както са нереални и самите спекулации с валути :))
Ако това твърдение ти се струва преувеличено как ще ти се стори твърдението, че преди приблизително 90 години(1922г.) един щатски долар е струвал колкото 30 днешни щатски долара-никой не е споменавал за инфлация при работеща пазарна икономика...още две уродливи изчадия на американската бюрократична машина-ако това е принципа на капитализма(постояно да печаташ пари без никакво покритие освен "задължението" на американците към "Федерания" резерв), то аз не искам да живея в държава, стремяща се да наложи този модел.
Поздрави!
цитирай
3. aidriell - Не бих казал че дори има бледа алт...
01.09.2011 23:04
Не бих казал че дори има бледа алтернатива на всичко което е създадено и работи от капитализмът особенно след като видяхме пазарната икономика с планови ударни темпове докаде докараха нещата .Хубав астатия заслужава да се прочете от повече хора .
Глобални катаклизми дългосрочно са непредвидими но
Планът за нов световен ред работи перфектно и е начертан поне до 2050 година Usa няма да мръднат стабилни са в консумация и богатство
Иначе варианти за апокалипсис много от ядрен конфликт ,метеорити ,вируси ,черни дупки ,гама лъчения ,борсов крах ,хранителни кризи ,етнически религиозни конфликти .........
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wizardsblog
Категория: Технологии
Прочетен: 309005
Постинги: 90
Коментари: 190
Гласове: 4551
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031