Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 09:05 - Пет причини да кандидатствам отново в Бургаски Свободен Университет!
Автор: wizardsblog Категория: Новини   
Прочетен: 4044 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 29.03.2012 12:35


Беше крайно време някой да го каже...и понеже няма как да се чуе този глас, изречен от български глас, ето че се наложи Световната банка да каже тежко и гръмовно: "Образованието ви не струва!"

Ето и конкретните предложения, преписани от vesti.bg:

"Висшето образование в България се характеризира с голям брой малки, тясно специализирани държавни висши училища, се посочва в изследване на Световната банка (СБ) на тема "Укрепване на висшето образование в България".

Като възможност за реформа българското правителство би могло да разгледа възможността за сливане на някои висши училища в по-големи институции или да се създадат по-малък брой многопрофилни университети с повече студенти.

Може да бъде създаден многопрофилен технически университет, обединяващ сегашния Техническия университет в София със специализираните по-малки висши училища: по химически технологии и металургия, по горско стопанство, по минно дело и геология, препоръчват специалистите от Световната банка.

За подобно сливане на университети са необходими способни мениджъри, които да използват справедливи и прозрачни критерии. Световната банка посочва за пример Китай и Унгария, където има успешни сливания на малки университети, чрез решителни действия на властите.

Унгарските реформи, започнали през 1996 г., успяли до 2007 г. да консолидират около 100 специализирани висши училища в 30 големи многопрофилни университета.

От Световната банка като вариант за реформа у нас, предлагат увеличаване на бюджетното финансиране за висшето образование до 1 процент от БВП в средносрочен план.

В изследването се предлага на българското правителство да разгледа възможността за промяна в основното финансиране на университетите, като от сегашното финансиране, според броя на записалите се студенти, да се премине към финансиране на завършилите висшите училища.

Освен основното финансиране, правителството може да насърчи и дългосрочни реформи чрез сключване на договори с университетите за по три-четири години за добри постижения.

От Световната банка казват, че наред с увеличаването на публичните средства за висшето образование, трябва да нарастват и собствените приходи на университетите. Това може да стане и чрез бъдещи увеличения на учебните такси, но не е задължително.

На България се препоръчва да бъде осигурен пълен достъп до кредитите за издръжка на всички редовни студенти, а стипендиите да получават само студенти с отлични академични постижения и с нисък доход и то само в подбрани приоритетни области и програми."


www.vesti.bg/index.phtml

Ако някой случаааааайно е изчел тази статия и е стигнал дотук, искам да предложа на тази заинтересована особа едно доста интересно интервю:

"Проф.д-р. Петко Чобанов: Получаваме ли държавна субсидия-обучението при нас ще е безплатно"

e-burgas.com/



В заключение мога да кажа, че не съм съжалил нито за секунда, въпреки високите, за стандарта ни, семестриални такси, въпреки географското ми разминаване с гр. Бургас и непрестанното пътуване, затова, че уча в Бургаски Свободен Университет и уточнявам защо:
1) Получавам знания, съобразени с нуждите на специалността, която уча и нищо допълнително и излишно!
2) Получавам съдействие от асистента до академика, винаги когато съм поискал такова, без значение от тематиката на питането!
3) Уча в най-модерната сграда на Балканите, с най-доброто компютърно обурудване( като специалист го потвърждавам!)!
4) Всяка административна услуга ми отнема 5 минути в Учебен отдел (минимално съкратена  и вежлива администрация)!
5) Прозрачност, честност и спазване на установените правила за оценяване при провеждане на изпитите!

Тези 5 причини са достатъчни за мен. Ще си позволя да не цитирам крайно негативните си впечатления от скъпоплатеното, от джоба ни, Висше образование в държавните вуз-ове, понеже всеки, който е минал оттам знае за какво говоря и ще направи сам разликата.




 

 






Гласувай:
2



1. анонимен - заинтересована особа
04.12.2012 02:53
Ех... Попаднал си където трябва... аз нямах този късмет. Ще коментирам само 4 и 5 причини. В университета, в който бях аз... с излизането в канцеларията или ще те изгонят по ред причини или ако не го направят ще те посрещнат с една такава физиономия тип "защо ни занимавате с глупостите си" и това беше така докато ректора не им забрани да ни обиждат и ги смъмри...А за другата твоя причина... "Дай да късаме тука наред, защото протокола за явяването след това е 20 лева, защо да не скъсаме някого 10-15 пъти!!!" , това е истинска, реална цифра... да не говорим, че някои хора губят години, защото определен учител се заяжда с тях от кеф или защото били ходели на бригада... подкупите всички знаем за тях... оценки как се пишат - да не говорим. Не отричам, че има и стабилни учители, но на пръстите на едната ми ръка се броят...жалко! И само ще спомена още нещо за 1) - не знам какви точно са били предметите ти, но аз все още не мога да разбера, някои от предметите за какво аджеба съм ги учила... с две думи - no comment...
цитирай
2. wizardsblog - Съгласен с всичко, освен с това, че ...
05.12.2012 02:18
Съгласен с всичко, освен с това, че не си коментирала 4 от 5, а 3 от 5, може би си изпуснала 4-тото :))
цитирай
3. amandag - Всъщност трябваше да бъдат 4) и 5) ...
05.12.2012 13:42
Всъщност трябваше да бъдат 4) и 5) причина, но в последствие добавих мнението си и към 1)... естествено мога да се изкажа и по другите, но по-добре да замълча, че прекалено зле ще изглеждат нещата.., но факт... за 6 години прекарани там знам много неща, които не всеки знае...и нещата не са такива, каквито се представят пред студентите :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wizardsblog
Категория: Технологии
Прочетен: 309015
Постинги: 90
Коментари: 190
Гласове: 4551
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031